Visst bjuder du mig på en pint?

[singlepic id=21 w=200 h=300 float=right]Jag har lagt ner rätt många timmar på den här boken och jag erbjuder alla att läsa den helt gratis, så givetvis blir jag glad om du vill bjuda mig på en öl eller två (så länge det inte är någon blaskig dussinlager :-)).

Inom kort (hoppas jag) kommer det bli möjligt att skicka en pint via paypal eller sms. Har du vägarna förbi Göteborg, och min favoritpub the Rover, är det möjligt att ordna ett personligt överräckande, med eller utan tillhörande föredrag om boken.

Vill du hjälpa till på annat sätt? Tipsa vänner och bekanta om denna bok via mejl eller facebook. Du kan exempelvis klicka på FB-ikonen uppe till höger.

Tackar!

Nyfiken på hur man hittar den bästa brittiska puben? Följ nedanstående guide

 1. Gör en ordentlig hemläxa i förväg. Är du stadd i kassa köp en guidebok eller två. Komplettera med bak­grundsresearch på Internet. Har du ett favoritbryggeri, läs på deras hemsida var deras öl säljs. Gå in på öl­forum och läs vilka pubar andra ölentusiaster rekom­menderar. Håll utkik efter exempelvis CAMRA (cam­paign for real ale), cask marque, good beer guide eller free house.
 2. Välj lämpligt transportmedel: cykla, vandra, paddla eller segla till puben för bästa upplevelse. Undvik bil, efter­som det förhindrar en grundlig genomgång av sorti­mentet. Ju längre resa och ju fler strapatser på vägen, desto godare brukar drycken vara vid framkomsten.
 3. Fråga vad huset rekommenderar alternativt välj bland gästölen.
 4. Njut

Har du missat i förberedelserna, redan är ute på vägarna och törsten är överhängande? En törst du omedelbart måste stilla utan att vara alltför kräsen, men inte så desperat att du tar precis vad som helst. Följ då nedanstående råd.

 1. Lokalisera närmaste näringsställe. De ligger tillräckligt tätt i alla bebodda delar av landet för att det ska finnas möjlighet att ha åtminstone något urval att välja bland.
 2. Gör en okulär besiktning utifrån av hus och skyltning.
  a.     Är den en del av en kedja? Alla Weatherspoon-pubar har t ex samma meny, ölutbud och klientel, vilket kan vara en välkommen igenkänningsfaktor och kvalitetsstämpel, eller en fruktansvärd standardiserad öken beroende på din dagsform.
  b.     Är den ansluten till visst bryggeri? Det begränsar i så fall ölutbudet kraftigt men det kan vara positivt eller negativt beroende på vad du tycker om just det bryggeriets öl
  c.     Är det ett free house? I så fall är det svårare att av­göra utifrån vad som serveras inuti. Om det finns en relativt ny CAMRA-utmärkelse i närheten av entrén rekommenderas skyndsamt inträde utan vidare försening.
 3. Fortsätt din okulära besiktning, antingen genom föns­ter eller i entrén: antal, ålder, klädsel och könsfördel­ning på besökarna. Är det bara lättklädda tjugoåringar är nog omsättningen på vodka shots högre än på ölen vilket påverkar kvalitén på den sistnämnda negativt. Enbart enstaka manliga äldre stamgäster undviks också. Bäst är det om puben är mer än halvfull med öl­älskare som du själv, dvs blandade åldrar och kön med tonvikt på 25‑55.
 4. När du nu ändå observerar dina eventuella dryckes­bröder kan du samtidigt insupa atmosfär och inred­ning. Är törsten stor spelar dock belysning, möble­mang, städning och toaletternas storlek mindre roll. Kasta istället ett öga på raden med öltappar. Kan du efter ett ögonkast säga att det fanns loggor du inte kände igen? Ja, i så fall så måste du nog gå närmare och göra deras bekantskap.
 5. Beställ en öl. Var den bra? I så fall beställ en till.

Läs också mina kriterier för en bra pub som är lite av en sammanfattning av boken.

1 tanke kring ”Visst bjuder du mig på en pint?

 1. Pingback: Boktips: CAMRA The Good Beer Guide | Jakten på den perfekta puben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.