Storbritannien (inte England) utstraffat ur OS-fotbollen

Igår blev det brittiska herrfotbollslaget utslaget av Sydkorea ur OS-turneringen efter straffar. Inget ovanligt med det, det ovanliga är att det till namnet var ett brittiskt fotbollslag. Vid de flesta fotbollsturneringar spelar Wales, Skottland, Nordirland och England var för sig.

Som OS-arrangörer fick Storbritannien en friplats till fotbollsturneringen och det är därför de spelat under smeknamnet ”Team GB”. Nu var det inte fotbollspelare från hela de brittiska öarna med i det laget utan enbart engelsmän. Det skottska, walesiska och nordirländska fotbollsförbunden vägrade nämligen släppa till fotbollsspelare till laget.

De var skraja att ifall de gjorde det så skulle deras status som självständiga deltagare i fotbolls-VM och andra turneringar äventyras. De kunde sträcka sig så långt som att tillåta att det engelska laget kallade sig för brittiskt under OS.

Fjantigt kan tyckas, det hade väl varit smartare att samla alla landets bästa fotbollsspelare i laget. Å andra sidan var det kanske en poäng att det var samma spelare som brukar spela ihop i England som drog på sig den brittiska tröjan.

Bakgrunden är historisk, vi kan tycka att Storbritannien är ett land men det betyder inte att befolkningen i alla landsdelar känner likadant. Jag har inte frågat mina walesiska vänner om de hejade på Sydkorea eller Storbritannien/England igår. De brukar heja på Englands motståndare…

Gårdagens kvartsfinal spelades i Wales, på Millenniumstadium i Cardiff. Det är en riktigt trevlig arena som ligger nära både tågstation och många pubar. Hade varit roligt vara där igår, även om det nu var fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.