Boken är poppis på Göteborgs stadsbibliotek

[singlepic id=488 w=300 h=360 float=right]Jag har tänkt att jag ska ta mig runt i landet och hälsa på min bok. Igår sa jag äntligen hej till exemplaret på Göteborgs stadsbibliotek. Det var enklare sagt än gjort, jag har varit där ett antal gånger men den har alltid varit utlånad. Till slut reserverade jag boken.

Så bilderna är lite fusk, det är jag som hämtat boken på reservationshyllan och burit upp den till Ne (England & Wales) och satt in den i hyllan på en lämplig plats och fotat. Tipset fick jag från en bibliotekarie. Hon berättade också att boken varit utlånad sju gånger sedan de fick den i mitten av juli. Sju gånger på sju månader, det är mycket bra utlåningsstatistik det!

[singlepic id=489 w=300 h=360 float=right]Eftersom jag inte heter Zlatan så borde det vara boken i sig själv som promenerar ut från hyllan. Titeln, omslaget eller ämnet som lockar. Det känns ganska skönt. Visst, utlåningsstatistik från ett enda bibliotek är ett för litet underlag att dra några som helst slutsatser ifrån. Men i alla fall. Sju treveckorslån på sju månader, det är ingen hyllvärmare direkt.

Alla positiva tecken behövs för att stärka säljandet

[singlepic id=490 w=300 h=460 float=right]Jag har i veckan mejlat med en annan författare som också gett ut sin bok själv. Jag skrev några rader om hans bok och fick ett mycket entusiastiskt tack. Han hade oroat sig för en totalsågning.

Varför då, det är ju en välskriven och välutgiven bok svarade jag? Jo men han hade hållit på så länge, och det hade dykt upp så många korrekturfel längs vägen att han helt tappat tilltron till sitt verk. Jag känner så väl igen detta. Är man så envis att man ger ut sin bok själv och verkligen lägger ner sin själ för att den ska bli så tekniskt bra som möjligt, ja då tar det sådan tid att när boken väl är klar, då är man rätt less. Vill helst inte se eller höra talas om boken.

Och det är då man ska ut och sälja den! Förklara för världen varför de ska köpa just ens fantastiska bok bland alla tusentals andra. Jag får erkänna att jag har varit halvdålig på just detta. Jag har legat lågt och varit nöjd med att vänner köpt boken, hellre än att vandra runt till stans bokhandlare och sålt in boken.

Men med nästa bok, då ska jag göra just detta. Och om mitt självförtroende vid något tillfälle sviktar, då ska jag gå tillbaka till det här inlägget och tänka på att min första bok minsann är poppis och på alla fina recensioner jag fått. Och sedan ska jag höja på huvudet och sälja!

Hårdpärm till biblioteksutgåvan?

[singlepic id=491 w=300 h=360 float=right]Lite annat smått och gott att tänka på till nästa bok. Kanske ha mer utrymme på baksidan för bibliotekens streckkoder nästa gång?

Göteborgs stadsbiblioteks exemplar av Jakten på den perfekta puben är inplastad, men börjar ändå se aningen skamfilad ut. Önskar att boken haft hårda pärmar. Omslaget är laminerat och styvare än vanlig pocket men det håller inte för biblioteksbruk. Kanske borde gjort en speciell biblioteksutgåva?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.