Time Team i Caerleon

Jag är ingen flitig tvtittare men Time Team (Tidsresenärerna) är ett program jag gärna tittar på om jag inte har något annat för mig tidig söndagskväll. Det är en riktig långkörare som sedan 1994 grävt upp halva de brittiska öarna. Konceptet är enkelt, på tre dagar ska teamet lösa en arkeologisk gåta. Tre dagar är såklart ingenting för en arkeologisk undersökning men de har å andra sidan tillgång till ett stort team.

Jag tror att en anledning till seriens succé är programledaren Tony Robinsons förmåga att alltid låta entusiastisk och ställa okunniga frågor (han lär ju vid det här laget veta mer om arkeologi än en genomsnittsdoktorand i ämnet). En annan anledning är de utpräglade karaktärer som dyker upp. Det är inte alltid samma personer som gräver men det är alltid trevlig stämning och lite kamratligt småretande mellan geofys-gänget och de som gräver.

Sedan hjälper det såklart till att de brittiska öarna varit tättbefolkat såpass länge. De hittar inte alltid fantastiska fynd men ibland känns det som det inte går sätta spade i jorden utan att att någon romersk sten dyker upp.

[singlepic id=313 w=250 h=240 float=right]Teamet har såklart varit i Wales flera gånger. Exempelvis i avsnitt 9 av säsong 19 som går att se fram till 11 november på Kanal 9 play. I det avsnittet är de i Caerleon utanför Newport. Där finns en av de bäst bevarade romerska byggnaderna i hela Storbritannien. Jag har såklart varit där och sett när romerska legionärer visade upp sig. Samma legionärer var med i tvprogrammet. De har nämligen inslag av undersökande arkeologi ibland. ”Du kanske inte har så bra kondis som du trodde” sa Centurion lite syrligt till killen som fick prova att klä sig i romersk rustning och testa närstrid á la rom.

Den bild som växte fram under programmet, inte bara av Time Teams mindre utgrävning utan också av den större som studenter och frivilliga ledda av arkeologer från Cardiff University genomförde, är att Caerleo inte bara var ett stort och viktigt fort (ett av tre permanenta romerska i hela Storbritannien) utan också en viktig handelsstation.

[wp_geo_map]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.