Boktips: CAMRA The Good Beer Guide

Just idag fyller den brittiska ölorganisationen CAMRA 40 år! Vilket är en utmärkt anledning till att öppna en flaska god ale (vilket jag tänker göra så fort jag skrivit klart dessa rader). CAMRA utläses Campaign for real ale och real ale, cider och klassiska brittiska pubar är just vad medlemmarna gillar. För 40 år sedan var den traditionella brittiska färska alen hotad av importerad lager och nedläggningar av lokala bryggerier. Idag är intresset för ale på uppåtgående och antalet mikrobryggerier ökar. Å andra sidan hotas den klassiska pubinstitutionen  av likriktning och nya umgängesvanor så det finns fortsatt behov av CAMRA.

CAMRA ger varje år ut en bok, The Good Beer Guide, som är ”bibeln” för den pubintresserade som reser till Storbritannien. I boken listas de allra bästa pubarna i olika områden. Juryn är CAMRAs egna medlemmar fördelade i olika lokalavdelningar. Jag var för pank (snål) när jag bodde i Wales för att själv köpa den men smygbläddrade i den på Waterstone’s mer än en gång och fick på så sätt idéer på pubar jag ville besöka under mina cykelturer.

Med tanke på att 2011 års utgåva är på 888 sidor (ett smakprov går att bläddra i på bokens webbplats) är det kanske smidigare att handla boken som android app – i alla fall om man tänker cykla mellan pubarna.

De pubar som blir framröstade av CAMRAs medlemmar och omnämnda i boken får en dekal att sätta utanför dörren. Dessa stickers använde jag som kvalitetsindikator och metod för att hitta bra pubar. Detta är med i min guide hur man väljer rätt pub.

Dags avslöja en hemlighet

En av huvudkaraktärerna i Jakten på den perfekta puben är Helen, min dåvarande chef och ex-kursare. Hon är i boken en riktig ölnörd som lär mig en massa fakta om öl. Det har jag hittat på!

I verkligheten tillbringade vi många timmar på diverse pubar över diverse öl (som vi hissade och dissade) men vi pratade inte om halten av alfahumle utan om män, killar, karlar, jobbet, pojkar, uslingar, sötnosar och så kanske det slank in en man emellanåt som omväxling :-).

Hur kunde jag ljuga så? Jag har aldrig påstått att Jakten på den perfekta puben är någon självbiografi eller exakt återgivning av sanningen, det är en underhållande reseberättelse full med värdelöst vetande där jag använt mitt eget liv och de personer jag träffade som kitt för att hålla ihop historien. Mitt intresse för öl väcktes under den här perioden och Helen är en av de som bidrog till att det väcktes.

Sedan jag återvände till Sverige har mitt ölintresset bara växt, jag har sporadiskt bloggat om öl, gjort en massa research och lärt mig massor om öl som jag inte hade en aning om då. För att få in en del av dessa fakta i boken på något vettigt sätt lät jag bokens Helen berätta dem för bokens mig. Det känns ganska rätt att göra det för Helens ölintresse har också ökat under åren som gått. Just idag firar exempelvis Helen CAMRAs 40-årsdag med sin lokalavdelning.

1 tanke kring ”Boktips: CAMRA The Good Beer Guide

  1. Pingback: Mysteriet Emelie Landgren och andra läsarbrev | Tomatsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.