38. Yrke: kondomsäljare

Regel ett när man presenterar sig är att inte krångla till det. Gör det inte för omständigt och ta inte med för många detaljer, risken är att ingen fattar. Blir det för långt fastnar bara hälften och det blir ofta fel hälft. Med tanke på att jag ägnar dagarna åt att tjata på folk att de måste vara begripliga borde jag vara immun mot att falla i fällan själv, eller hur?

Det är klassåterträff för alla som någonsin studerat Communicating Science på Techniquest. Den riktiga ”å vad det var längesedan”-känslan vill inte riktigt infinna sig, jag träffar ju Helen och Gaz tämligen ofta ändå. Vi var nio vårt år men ingen av de andra har rest hit. Det har däremot några från åren före och efter gjort. Hederstalaren är en kanadensiska som efter examen gjort sig ett namn i hela den Nordamerikanska science center-världen. Självklart roligt att äntligen få ett ansikte till namnet. Jag föredrar dock ett mindre tillrättalagt föredrag av en brittiska. Hon fick, lite oväntat enligt henne själv, ansvaret att leda en nystartad filial till Techniquest i Norra Wales. Hon är väldigt öppenhjärtig och berättar både sådant som varit roligt och sådant som är roligare att ha bakom sig. Sådana misstag som vi andra kan lära oss undvika.

Själv ska jag undvika att nämna ordet kondom i några presentationer av mig själv i framtiden. Jag tänkte att det var en kul idé eftersom britter är så pryda. (Kondomer säljs för övrigt bara i tvåpack och är undangömda i familjehörnan). Kanske just därför var k-ordet det enda i hela min presentation som fastnade. Resten av dagen, och en stor del av kvällen, fick jag ägna mig åt att dementera att nej, jag har inte jobbat som kondomtillverkare, kondomsäljare eller kondommarknadsförare efter examen och ryktena om den Svenska Synden är klart överdrivna. Däremot har jag avverkat ett antal projektanställningar på olika svenska museer.

I en av dessa diskuterade jag motiv och motivation bakom uppfinningar. Till detta använde jag olika anekdoter kopplade till utställda föremål. Inte för att museet hade några kondomer utställda, de fick jag bära runt i handväskan (något alla kvinnor bör göra – utifall man behöver göra en vattenbomb), just den typen av föremål är det långt mellan i samlingarna. De skriftliga källorna är också en aningens vaga men möjligen användes kondomer redan under Antiken. Kanske hade befälhavaren över de romare som byggde ett fort i Cardiff kondomer i packningen? Historikerna är i alla fall överens om att kondomer använts i Europa i ett par hundra år. Det var syfilis som gjorde kondomer intressanta. Uppfinningen av vulkaniserat gummi innebar en revolution på kondomsidan, plötsligt gick de att masstillverkas. Tidigare användes djurtarmar, linne eller oljat silkepapper. Uppfinningsrikedomen var stor. Sex och kärlek är starka drivkrafter och tacksamma ämnen att ta upp, just kondomerna fick även den mest skoltrötta högstadieelev att glömma alla manér och lyssna med spetsade öron. Och nu har jag gjort mig känd som hon-med-kondomerna bland kollegor från när och fjärran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.