Ansiktslyftning pågår

jaktenpa

Tjoff så hade jag bytt tema på sajten. Det har kliat länge i fingrarna på mig att modernisera både den här sajten och min blogg. Sett till antalet besökare borde jag prioriterat bloggen men det var lättare och snabbare att uppdatera här (trodde jag).

Idag var en trött-dagen-efter-lång-resa-hänga-i-soffan-framför-Vinterstudion-dag och då kan man ju pilla lite grann med någon webb samtidigt. Ett musklick så hade jag bytt ut ett barntema av twenty ten till twenty twelve det vill säga från det förr-förra standardtemat till den senaste.

Det var såklart den lätta biten. Jag tyckte på förhand att skillnaden inte såg så stor ut, lite luftigare och modernare stil bara. Och så är det nya temat responsivt vilket är årets modeord. Det betyder att sidan ändrar utseende beroende på om du läser på en dator eller mobil (förut hade jag en mobilversion via WP Touch, den har jag nu tagit bort).

Vid närmare påseende framträder en del skillnader. En är att jag har en bakgrundsbild. Jag ville använda en favoritbild från Brecon Beacon men den är för liten så jag har klippt, klistrat och skarvat ihop fem stycken bilder till en större.

brecon beacon

Alla webbprojekt involverar mer arbete än förutsett #gammaltdjungelordspråk

En stor skillnad mellan gamla temat och det nya är att det nya som standard slänger upp den bild man valt ut som utvald bild (thumbnail) i jätteformat över inlägget. Det blev inte ett dugg snyggt. Ordet thumbnail tycker jag indikerar en liten bild och att då kräma upp bilderna i större storlek blev de bara pixliga av.

Det verkar finnas två sätt bli av med dem. Det ena att ta bort alla ”utvald bild” från alla inlägg. Nu har jag inte angett utvald bild på alla 107 inlägg men ändå. Dessutom är det bra att ha dem för det ökar sannolikheten att rätt bild kommer med ifall inlägget delas i sociala medier.

Den andra lösningen är att byta ut "<?php the_post_thumbnail(); ?>" till ”<?php // the_post_thumbnail(); ?>" (fast utan fnuttar) i content.php. Men som jag lärt mig den hårda vägen så försvinner alla sådana ändringar när temat/wordpress uppdateras. Därav att man måste skapa ett barntema. Vilket jag alltså gjorde en gång i tiden till den här sajten. Men minns ju inte alls hur man gör. Dessutom kan jag inte komma åt filerna längre efter en migrering. Det ska gå, det är bara en kunskapslucka från min sida.

På tal om delning i sociala medier så har jag hunnit testa tre olika plug-in för detta ändamål medan systrarna Helgsson åkte EM-final i konståkning. Den flytande variant som finns på den här bilden finns inte längre kvar.

jpdpp-ny-webb

Menyn omstuvad med nya rubriker för lättare navigering

Nu spårade jag in på en massa tekniksnack. Det jag skulle peka ut var istället rubrikerna. Den som tittar noga ser att jag har uppdaterat en hel del där för att passa det nya temat och mitt ordningssinne. Den gamla layouten hade ett svart fält nederst på sidan med fyra spalter för widgets. Dessa hade jag proppat fulla som en godisbutik med allt från senaste kommentarer, länkar, RSS-feeds , etiketter och alla kapitel i boken. Jag minns inte ens själv allt som var där.

Den nya layouten bygger på att besökaren väljer i en rullgardinsmeny överst. Inte mig emot, lite mer logiskt att ha all navigering samlad på en plats istället för lite under, lite över och lite på sidan om själva texterna.

Ett annat skäl till att jag uppdaterat menyn är att det tilltalar mitt sinne för ordning och reda att rubrikerna liknar varandra på alla boksajter som jag gör. På både Strövtåg runt Antibes och Förverkliga din bokdröm finns det en URL som heter sajtadressen/om-boken. Därför har jag nu en om-boken-sida även här (den skrev jag faktiskt i julas).

Jag tycker också att det känns logiskt med en rubrik som heter Wales och är en introduktion till landet. Rubriken är på plats men själva introduktionen återstår att skriva.

En webbsajt blir aldrig klar

Ju mer jag pillar ju mer hittar jag att ändra och rätta till. Mina bildspel har kraschat, lite här och var refererar jag till ”länkar nederst på sidan” eller ”menyn till höger” – sådant som inte finns kvar. Men även om jag satt hela natten så skulle det fortfarande finnas kvar att göra. Men med tanke på att jag gått med i en utmaning att skriva 100 blogginlägg på 100 dagar så kanske jag ska koncentrera min webbtid på det och låta den här webbsajten vila.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.