Två skäl till att följa min bok via RSS

1) Du får nya kapitel direkt

Istället för att surfa in med jämna mellanrum, eller hålla reda på min uppdateringsfrekvens, får du senaste kapitlet serverat på ett bekvämt sätt.

2) Du behöver inte hålla ordning på var i boken du är

Visserligen har mina testläsare konstaterat att en del avsnitt går att läsa helt fristående, men visst är det ändå roligare att läsa hela boken i rätt ordning? Och inte ödsla tid på att fundera var du var senast. Följer du bloggen i RSS-läsare är det lätt att hålla ordning på var du senast slutade läsa.

OK, du har sålt in idén. Men vad är nu RSS?

[singlepic id=41 w=128 h=128 float=right]Tror inte jag är rätt person att gå in på detaljer utan jag nöjer mig med att berätta hur du ska gå till väga. Först och främst, leta reda på den stora oranga RSS-ikonen (den är inte riktigt så här stor). Ett tips är att titta längst upp till höger.

Klicka på den. Du kommer till feed-sidan av bloggen, klicka på ”show all subscription options”. Nu ställs du inför en hel skog med val.

[singlepic id=50 w=420 h=340 float=]

Välj den röda eller gröna vägen beroende på vad du föredrar.

[singlepic id=51 w=420 h=340 float=]

Den gröna vägen/Feedburner-mejl

Det fiffiga med denna är att du får varje kapitel i ett snyggt och prydligt mejl till din mejladress oavsett hur du sedan läser din mejl. Det positiva för mig är att jag får statistik på hur många som följer bloggen via mejl.

Nackdelen är att du bara kommer att få de kapitel jag publicerar efter att du börjar prenumerera. Alla tidigare kapitel får du läsa direkt på nätet. Samt att mejlen kommer dagen efter, är du otålig är detta inget bra alternativ.

Väljer du detta alternativ kommer du att få fylla i din e-postadress och sedan får du ett mejl för att bekräfta din e-postadress. Sedan rullar det!

Den röda vägen/läsa i webbläsaren eller Outlook

Väljer du den röda vägen får du återigen en massa val. Valen gäller vilken RSS-läsare du ska använda. Själv följer jag helst RSS-flöden i Microsoft Outlook. Alla inlägg i alla bloggar jag följer laddas ner i e-postprogrammet under rubriken RSS-feeds. Ibland kan videosnuttar eller bilder bli lite konstiga, men då är det bara att klicka på länken i mejlet för att komma till rätt sida.

Fördelen är att alla kapitel kommer med, även sådana som redan är publicerade. (När jag började prenumerera på Björn Ferrys inlägg fick jag alla inlägg sedan 2006).

Har man inte Outlook kan man använda sin webbläsare, exempelvis Internet Explorer. Välj alternativet aktiva bokmärken. En länk till boken (eller snarare bokens RSS-feed, om man ska vara teknisk) läggs då upp bland webbläsarens bokmärken. När bokmärket blir fetstilat, finns ett nytt kapitel att läsa (kan ske med viss fördröjning).

Finessen är att när du läst ett kapitel är det kapitlet inte längre fetstilat. Det blir alltså enkelt hålla reda på var du är i boken.

Några bilder som visar hur det kan se ut beroende på webbläsare.

Internet Explorer:

[singlepic id=45 w=420 h=340 float=]

[singlepic id=46 w=420 h=340 float=]

Så här ser det sedan ut i din webbläsare när ett nytt kapitel har publicerats (kan vara viss fördröjning)

[singlepic id=44 w=420 h=340 float=]

Mozilla Firefox:

[singlepic id=48 w=420 h=340 float=]

[singlepic id=49 w=420 h=340 float=]

Microsoft Outlook:

Här kan du se vilka bloggar jag läser 🙂

[singlepic id=43 w=420 h=340 float=]

Kapitlen läses som vanliga mejl.

[singlepic id=47 w=420 h=340 float=]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.